Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 6 november 2021

D66 vrouwen in de Rivierenlandse politiek

Waarom lijsttrekker

“De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten” is een uitspraak van Els Borst, de in 2014 vermoorde D66 oud-minister. Vlak daarna is het Els Borst Netwerk opgericht dat vrouwen stimuleert de politiek in te gaan. In Rivierenland is dat in ieder geval geslaagd. Van de zes onlangs gekozen D66 lijsttrekkers zijn er vijf vrouw. Alda van Zijl in Buren, Dagmar Kusters in Culemborg, Hubertien Stultiens in Tiel, Elke Meyers in Zaltbommel en Rita Boer Rookhuiszen in West Betuwe. De lijsttrekker van D66 in West Betuwe legt uit waarom zij zich beschikbaar stelde.

Rita Boer Rookhuiszen

,,Ik had niet eerder die ambitie maar door het waarnemen van het fractievoorzitterschap ontdekte ik hoe die rol mij toch wel ligt. Ik wil graag het redelijke en progressieve D66 geluid in deze toch wel wat behoudende gemeente laten horen en een omslag in de politieke vergadercultuur zien te bereiken zodat meer vrouwen en jonge mensen zich willen en kunnen inzetten in de lokale politiek. Jan Terlouw inspireerde mij om lid te worden van D66, zijn wijsheid inspireert nog steeds. Net als Els Borst. Haar dood was echt een schok. Het was een politieke moord maar de ophef daarover was en is beperkt. Dat blijft mij verbazen.

 

Vanuit de media of kiezers krijgt ik nooit vragen over waarom ik dit als vrouw doe maar binnen de politiek kom je wel degelijk seksisme tegen. Het is vaak subtiel en soms overduidelijk. Zoals toen we in de voormalige gemeente Geldermalsen een vrouwelijke burgemeester kregen. In tegenstelling tot haar mannelijke voorganger werd zij te pas en te onpas door mannelijke raadsleden met de voornaam aangesproken. Zij moest echt meermaals benadrukken dat als zij in haar officiële rol als burgemeester optrad dit not done was.

Op dit moment zijn in West Betuwe maar 11 van onze 31 raadsleden vrouw. De meeste lijsten zijn nog niet bekend maar ik maak me wel zorgen. Er zijn diverse goede vrouwelijke kandidaten van verschillende partijen die zich vanwege het vele vergaderen, de late avonden en ook de gepolariseerde vergadercultuur niet melden. De combinatie van werk, gezin en politiek is lastig, niet alleen voor vrouwen. Als we niet oppassen houden we alleen nog maar de doorgewinterde oudere mannelijke vergadertijgers over. Die wil je niet alleen laten beslissen over de onze toekomst, die van onze kinderen en kleinkinderen.

Het is dan ook belangrijk dat je je als raadslid niet laat opslorpen door het vergadercircus en goed contact blijft houden met de echte wereld buiten het gemeentehuis. Zelf te bepalen wat belangrijk is om je voor in te zetten. Daar krijg je energie van. En zoek naar bondgenoten om dingen te veranderen, ook buiten je eigen fractie. Heel belangrijk is de griffie, de ondersteuning voor raadsleden en voor inwoners om met de gemeenteraad in contact te komen. Maak daar goed gebruik van. En leer ook van anderen. Zoals ik van mijn partijgenoot Tjeerd de Groot. Hoe geduldig en uitgebreid hij het gesprek aangaat met boeren, zoals onlangs nog in Ammerzoden. Dan blijken ze vaak dichter bij elkaar te zitten dan je denkt. Als je echt interesse hebt in de ander en serieus het gesprek aangaat kom je vaak veel verder.