Steun ons en help Nederland vooruit

Tweede Lingebrug (Dossier)

De tweede Lingebrug, een onderwerp dat om de zoveel tijd de kop weer eens opsteekt. Als D66 West Betuwe zijn wij daar al jaren duidelijk in met ons standpunt: wij willen niet investeren in sluipverkeer.
De aanleg van een 2e Lingebrug (als verlengstuk van de Randweg, oostelijk van Buurmalsen) is erg kostbaar. Zeker voor de gemeente West Betuwe. Het gaat niet alleen om de brug zelf maar ook om de wegen er naar toe. Zelf kunnen (of willen – want dan kunnen we andere dingen niet doen) we dat niet betalen. Wellicht indien de Provincie dit bekostigd, maar dan nog zorgt het doortrekken van de Randweg voor extra regionaal sluipverkeer langs die Randweg en vervolgens de Rijksstraatweg richting Culemborg. Wat weer om nog meer investeringen vraagt op de route vanaf de A15. Er wordt nu al gesproken over het vierbaans maken van in ieder geval het eerste stuk van de Randweg.
Het drukker worden van de Randweg ten noorden van de spoorlijn Geldermalsen – Tiel zorgt voor extra overlast voor de inwoners van Geldermalsen Oost. Zij zullen ook moeilijker (via andere wegen) uit hun woonwijk kunnen komen (in eerdere onderzoeken van de gemeente Geldermalsen wilde men de toegang tot de Randweg vanaf oa de Sterappel, Klepel en Pr Beatrixweg afsluiten om de doorstroming van het verkeer op de Randweg te bevorderen. Allemaal maatregelen die vooral ten goede komen aan verkeer dat niet in Geldermalsen hoeft te zijn.
Kortom, als D66 West Betuwe willen wij zeker niet investeren in het sluipverkeer van elders. De route vanaf de A15 via Geldermalsen naar Culemborg moeten we juist onaantrekkelijk maken. Daar zouden we beter over kunnen nadenken.

Laatst gewijzigd op 13 maart 2022